Detalii
Fiinţa umană, prin excepţionalele ei resurse cognitive, îşi poate ajusta, regla aportul alimentar pentru a corespunde necesităţilor nutritive fiziologice individuale, printr-un mecanism complex de învăţare şi experienţă proprie. În timp, acest mecanism poate permite individului să recunoască şi să deosebească produsele cu efect favorabil de cele cu efect dăunător. Din păcate, condiţia principală pentru a realiza aceste alegeri funcţionează numai dacă alimentele au proprietăţi senzoriale diferite. Organismul nu poate însă aprecia calitatea nutriţională a alimentului doar prin intermediul simţurilor.
Din nefericire, tocmai aici acţionează industria modernă de alimente, creând produse cu proprietăţi senzoriale din ce în ce mai ridicate, dar având calitate nutriţională scăzută. Astfel se naşte prăpastia între proprietăţile senzoriale excepţionale ale alimentelor şi proprietăţile lor nutriţionale scăzute, exprimate în profiluri nutriţionale dezechilibrate, periculoase.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
Director al Institutului de Cercetări Alimentare