O tinara lesbiana de origine iraniana, exilata in corpul si dorintele ei inca dinainte sa se exileze din tara si din familia sa devastata de dezradacinare, pariziana Kimia Sadr vrea sa aiba un copil prin inseminare artificiala. Noaptea mixeaza muzica si face aranjamente de sala pentru trupe de rock alternativ. Ziua se duce la Spitalul Cochin pentru proceduri medicale. Oare perspectiva de a deveni mama e cea care o impinge sa deschida usa trecutului sau? Sau latura ei orientala ce iese la iveala odata cu asteptarea si-o determina sa se transforme intr-o Seherezada moderna, care se foloseste de cuvinte pentru a-si alunga teama, rusinea si remuscarile de a se fi instrainat de familie? Astfel se ivesc din negura amintirilor chipurile stramosilor din tinutul indepartat al Mazandaranului si intimplarile ce au modelat destinul familiei, dar si evenimente cruciale din istoria framintata a Iranului: declinul dinastiei Pahlavi, Revolutia iraniana din 1979, venirea la putere a ayatollahului Khomeini.
„Ca sa te integrezi intr-o cultura, trebuie mai intii, certific, sa te dez-integrezi, macar partial, dintr-a ta. Sa te desparti, sa te dezagregi, sa te disociezi. Toti cei care le cer imigrantilor sa faca «eforturi de integrare» nu indraznesc sa-i priveasca in fata si sa-i roage sa inceapa prin a face aceste necesare «eforturi de dez-in-tegrare». Le cer sa ajunga in virful muntelui fara sa urce.” (Negar Djavadi)
„Dezorientala lui Negar Djavadi este un debut amuzant si tulburator, care-i tine pe cititori cu sufletul la gura.” (Telerama)
„Pasionant si profund, romanul Dezorientala evoca exilul, identitatea si ereditatea.” (Culturebox)
„Maternitate, sexualitate, suferinta exilului. Un roman de o bogatie tematica impresionanta.” (L’Express)
Scrie un review